Voortuin bestraten

5 tips om je voortuin te bestraten

Het tuintje voor je huis wil je bestraten. Natuurlijk niet helemaal, dat wordt een hele doodse boel. Maar voor een groot deel, zodat je tiener er makkelijk met de bromfiets over heen kan rijden. Zodat je geen natte en modderige voeten krijgt als het geregend heeft. En zodat je desnoods met een kruiwagen, steekwagen en wat dies meer zij bij de voordeur kunt komen. En als het nodig is, wil je ook graag je aanhanger daar kunnen plaatsen.

Ja, dan is het handig om een groot stuk van de voortuin bestraten. Liefst met siertegels, in een patroon, dan ziet het er toch nog mooi uit. En als je dan aan de zijkanten wat planten zet, wordt het geen doodse boel.

Nou is dat natuurlijk niet eenvoudig, zeker als je sierstraatwerk mooi wilt aanleggen en goed wilt houden. Daarom hier enkele tuinbestrating tips.

Een goede basis

Een goed begin is het halve werk. Een oud gezegde, maar daarom niet minder waar. Je kunt beginnen met het uitzetten van je ontwerp door middel van paaltjes. Dan kun je zien of het goed uitkomt, en of je ontwerp bij je voortuin past.

Vervolgens ga je de grond uitgraven. Het is belangrijk om dit nauwkeurig te doen. Tegels of klinkers moeten namelijk niet te hoog komen en een pad of terras moet vanzelfsprekend recht liggen. Als iemand kan struikelen over de tegels heeft het geen zin om je tuin te bestraten. Bovendien kan dit je een aardige duit gaan kosten, als iemand erg verkeerd valt.

Een waterpas is hierbij een onmisbaar hulpmiddel.

Fundering

Om te voorkomen dat tegels of stenen gaan verschuiven, moet je een stevige rand aanbrengen om je pad of terras heen. Bij een tuincentrum zijn opsluitbanden te verkrijgen, in verschillende materialen.

Het zandbed onder de tegels moet stevig worden, zodat je pad of terras niet de kans krijgt om te gaan verzakken. Er is speciaal ophoogzand verkrijgbaar, dat geen voedingsbodem is voor wormen en dergelijke, en goed aan te stampen is. Dat laatste doe je dan ook bij iedere laag.

Bij een zachte ondergrond, zoals klei, breng je een nog wat dikkere ondergrond aan.

Patroon en afwatering

Bestrating tipsOm te zorgen dat stenen niet gaan verschuiven kun je ze in elleboogverband of visgraatverband leggen. Verder zorg je natuurlijk voor een goede afwatering, zodat een flinke regenbui ook geen roet in het eten gooit.

Heb je nog nooit bestrating aangelegd? Loop dan eens binnen bij een hovenier/ bestratingsbedrijf. Hier kun je wat voor voorbeelden zien, en bespreken welke soort stenen of tegels het meest geschikt zijn. Je kunt natuurlijk ook het werk daar uitbesteden. Men geeft je daar graag een offerte. Dan heb je zelf minder werk en weet je zeker dat het goed gebeurt!