vrijloopkoppeling

Aandrijftechnicus vertelt meer over vrijloopkoppeling

Hierbij de beste tips uit het blog ‘Aandrijftechnicus vertelt meer over vrijloopkoppeling’. Allereerst komen we bij de vraag: wat is een vrijloopkoppeling of vrijloop? Dit is een koppeling die een aandrijvende as loskoppelt als deze in een hoger tempo roteert dan de aandrijving. Door dit verschijnsel kan iemand op een fiets bijvoorbeeld de trappers stil houden of achteruit trappen.

Behalve auto’s, bromfietsen, fietsen en schepen treffen we de vrijloopkoppeling vaak bij mechanische toepassingen in de industrie. Denk hierbij aan bijvoorbeeld papier- en verpakkingsbedrijven, of de voedingssector. De vrijloopkoppeling zorgt voor een solide aandrijving van pompen, liften, een lopende band of een generator. Verwar de vrijloopkoppeling echter niet met de overdrive uit de versnellingsbak van uw auto, want deze is ervoor bestemd om de aandrijfkracht te verlagen bij een constante snelheid.

Zeker in de industrie is de vrijloopkoppeling zo populair omdat het geluiddempend werkt. Daarnaast kan hij het slijten van componenten van een machine voorkomen. Ook trillingen en onregelmatige bewegingen van een as worden opgevangen door een vrijloop. Hierdoor krijgen machines of vervoermiddelen een hogere levensduur.

Vrijloopkoppelingen zorgen voor duurzaam en geluidsarm productieproces

Met een vrijloopkoppeling heeft het overdragen van aandrijvende krachten slechts in één draairichting plaats. Door dit stille verloop van processen blijven riemen en andere componenten beter functioneren en hoeven veel minder vervangen te worden, wat natuurlijk lastig is bij machines die 24-uurs processen afwerken.

Op de lange duur zullen ook de vrijloopkoppelingen slijten. Vaak wordt dan een vervanging meteen gecombineerd met nieuwe geleiderollen of V-snaren. Een voordeel voor ondernemers die deze koppelingen nodig hebben is dat ze tegenwoordig online leverbaar zijn bij gespecialiseerde webshops met veel expertise en een ruim assortiment. Ook bij slijtage of vervanging kunnen dit soort webwinkels een ervaren monteur sturen. Daarnaast is het ook bij een online winkel voor aandrijftechniek of vrijloopkoppelingen kopen dat u maatwerk voor uw machine bij hen kan bestellen.